Challenges

Challenge 18: Zo leer je prioriteiten stellen

“Stel 1 dag heel bewust je prioriteiten”

Je begint je dag vol goede moed, met je takenlijst en je agenda. En toch: hoe komt het dat die takenlijst aan het einde van de dag toch langer lijkt te zijn geworden? Hoe is het mogelijk dat je na zoveel hard werken toch een onvoldaan gevoel overhoudt?

Vaak is het een kwestie van prioriteiten stellen, en niet van hoeveelheid beschikbare tijd. Daarom ga je deze week 1 specifieke dag heel bewust aan de slag met prioriteiten stellen. Dit doe je met de bekende Eisenhower matrix:

 

Hoe dan?

Stap 1: takenlijst maken
Kies een dag uit voor komende week die bijzonder druk is en maak een takenlijst.

Stap 2: indelen met de Eisenhower matrix

Hou dan de Eisenhower matrix ernaast en deel elke taak in volgens de vlakken. Dat doe je zo:

 1. Vraag jezelf af: “Wat zou er gebeuren als je dit (nu) niet doet?”
 2. Bepaal aan de hand van het antwoord of de taak urgent en/of belangrijk is en schrijf dit bij de taak, of in de matrix.
 3. Bepaal nu aan de hand van de vlakken welke taak je eerst gaat doen, welke je schrapt, welke je delegeert en welke je in gaat plannen:
  • Urgent en belangrijk = doen
  • Niet urgent en belangrijk = plannen
  • Urgent en onbelangrijk = delegeren bij voorkeur
  • Niet urgent en onbelangrijk = schrappen
 4. Nog een bonustip: plan maar 60 tot 80% van je dag in. Zo hou je de flexibiliteit in je planning als er iets urgents onverwachts gebeurt.

 

Stap 3: terugkijken
Als de dag om is ga je jezelf afvragen hoe het is gegaan, en je ervaring natuurlijk delen met #prioritijd of in de Facebook Group!

Dit vind je misschien ook leuk...