Challenges

Challenge 19: Boek special – Ikigai (Héctor Garcia en Francesc Miralles)

Ik lees veel boeken over geluk en gezondheid, en niet altijd doe ik iets met die kennis. Om het toch zoveel mogelijk in mijn leven toe te passen heb ik besloten er challenges van te maken, die ik natuurlijk weer met jullie deel!

Deze (eerste) keer pluk ik de kennis uit het boek Ikigai. Dit boek beschrijft een Japanse community die opvallend langer leeft en gezonder is dan de rest van de wereld. 100 jaar is geen uitzondering. In dit boek wordt tevens beschreven hoe dat komt. En dat is natuurlijk tof!

 


 

De challenge van deze week is:

Maak meer contact met de meest belangrijke personen in je leven

Liever Netflix dan gesprek

Soms betrap ik mezelf erop dat ik liever een Netflix serie kijk, of een boek lees, dan bij mijn vrienden ben. Nu zou je kunnen zeggen dat ik een introvert ben (dat klopt trouwens). Maar it got me thinking:  zouden gesprekken met mijn vrienden, collega’s en familie interessanter en mooier zijn als ik die instant geluk snacks laat staan? Zou ik dan eerder verbinding aangaan met anderen en dus gelukkiger zijn (zoals de community daar in Japan)?

 

Een goed sociaal leven lijkt 1 van de succesfactoren

Eén van de pijlers van het Ikigai succesverhaal is een goed sociaal leven. Dat vind ik tof. Weer bevestiging dat niet alleen het lichaam, maar ook geest minstens zo belangrijk is. Dit wil ik ook echt met jullie delen. Vandaar dat ik de challenge op dit topic gekozen heb.

 

Er wordt trouwens geen exacte wetenschap gemaakt van wat dan ‘goed’ is. Mijn rationele brein komt dan gelijk in opstand: “Maar hoe dan?!”. Die vraag wordt niet beantwoord, maar wat ik wel weet is dat als ik naar mijn sociale leven kijk, is dat ik meer aandacht mag besteden aan de belangrijkste personen in mijn leven. Sommigen zie ik niet zo vaak bijvoorbeeld. En soms weet ik niet eens wat de belangrijke events in hun leven zijn. (Menselijke) verbinding maakt gelukkig. Het is aan onszelf om daar het ‘hoe dan’ voor te vinden denk ik.

 

Vandaar dat ik deze challenge graag met jou deel, om eens te kijken hoe jij met de belangrijkste personen in jouw leven (of je ze nu graag mag of niet), weer méér verbinding kan maken.

 

Hoe dan?

Zo pak ik het aan:

  1. Bedenk voor jezelf de belangrijkste personen in je leven. Wellicht je ouders, broers of zussen, beste vrienden/vriendinnen, of een docent.
  2. Stuur hen een app- of sms’je, bel of doe iets anders om te laten weten dat je aan ze denkt of dat je hen belangrijk vindt. Ik vraag hoe dat ene belangrijke gesprek ging, of vertel hen iets wat belangrijk voor mij was. Dat is mijn manier van interesse tonen, en laten weten dat ze belangrijk zijn voor mij.

Wellicht verwacht je nu een reactie terug of is dit niet je ‘normale’ gedrag. Probeer dan los te laten. Verwacht niets ervoor terug en wees niet bang voor reacties.

 

Dit vind je misschien ook leuk...