Challenges

Challenge 20: Zo zorg je met je eten voor verkoeling

De challenge van deze keer is:

Eet je deze week koel

Wellicht heb je gemerkt dat het verschrikkelijk warm is in ons kikkerlandje. Je zweet je peentjes (#nopeennogain) en die verkoelende drankjes, ventilatoren en natte handdoekjes werken voor geen meter.

Mijn lieve vriend heeft er bijzonder veel last van. En hij vroeg me uit wanhoop wanneer er weer een challenge aankwam en of ik in godsnaam wat kon bedenken tegen de hitte. U vraagt, wij draaien ;-).

Ik dacht gelijk aan iets wat ik had geleerd bij een natuurvoeding cursus: dat je jezelf kunt opwarmen en afkoelen met wat je eet! Dus, zodra je hebt gelezen hoe je dat dan doet hieronder, ga de uitdaging aan om komende periode meer verkoelend voedsel te eten en kijk eens of het voor jou werkt!

Hoe dan?

Wellicht heb je zelf al gemerkt dat je in deze warmte eerder naar salade, fruit en dergelijke grijpt, en in de winter behoefte krijgt aan stamppot, stoof en pompoensoep.

De Chinese voedingsleer maakt onderscheid tussen verwarmend (yang) en verkoelend (yin) eten en drinken. Vanuit deze leer worden met meerdere factoren rekening gehouden voor het bepalen wat iemand zou moeten eten. Heb jij bijvoorbeeld eeuwig koude handen en voeten, dan zou je meer verwarmend voedsel moeten nemen.

 

Verkoelend eten

  • Groenten: sla, komkommer, andijvie, spinazie (en andere groene bladgroenten), courgette, selderij, avocado, radijs, broccoli, champignons en tomaat

  • Fruit: (water)meloen, papaja, sinaasappel, appel, peer, citroen, kiwi, rabarber, banaan, mango, zwarte bessen, blauwe druiven, ananas

  • Specerijen: salie, zout, dragon

  • Noten, zaden en granen: tarwe, rogge, spelt, cashewnoten, zonnebloempitten

  • Dierlijke producten: koemelk, jonge kaas, kwark, zure melk en yoghurt. Kalkoen, eend, gans, oester en inktvis.
  • Als je verkoelend eten kookt, bakt of op een bepaalde manier verhit kan het zijn verkoelende eigenschappen verliezen of een verwarmend soort worden.

 

Verwarmend eten

  • Groenten: diverse koolsoorten, pompoen, pastinaak, ui, wortel, rode paprika en zoete aardappelen

  • Fruit: kersen, nectarines, perziken, pruimen, gedroogd fruit

  • Specerijen: gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad, knoflook

  • Noten, zaden en granen: quinoa, walnoten, amaranth, gierst, haver, pijnboompitten

  • Dierlijke producten: haring, baars, zalm, mosselen, tonijn en sardines evenals kip, kalkoen, wild, lam en eieren

  • Diversen: alcohol, cacao, koffie, geraffineerde suiker.

* Niet genoemde voeding zou neutraal zijn, of niet zo (thermisch) krachtig als de bovengenoemde.

 

Probeer het zelf! Wellicht helpt het je de zomer door ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...