Challenges

Challenge 23: Optimaliseer je routines voor meer Flow

Een vastzittend slot, je huisgenoot wilt meerdere malen weten wat jullie gaan eten vanavond, e-mails met ongeveer dezelfde inhoud die je dagelijks opnieuw schrijft. Het zijn voorbeelden van routine taken die zoveel beter kunnen: je kunt veel tijd besparen en frustratie voorkomen. Bijvoorbeeld door toch dat betere slot te kopen, een gedeelde agenda voor te stellen waarin staat wat jullie gaan eten, of toch een standaard template te maken voor die e-mails.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in je dagelijkse Flow!

Met deze challenge wil ik je inspireren om eens stil te staan bij je routines en hoe deze slimmer kunnen.

Hoe dan?

Check: wat doe jij routinematig?
Bedenk eens wat jij dagelijks, wekelijks of in ieder geval routinematig doet. Zit er iets bij wat misschien een vervelend gevoel oproept? Hoogstwaarschijnlijk wel. Dan kun je dat als eerste aanpakken!

Voorbeelden
Om een voorbeeld te noemen: bij mij was dit laatst mijn sleutelbos (te zien in de foto). Ik heb namelijk twee dezelfde sleutels. Elke keer als ik de deur open en dicht wilde doen moest ik checken welke sleutel past. Ik was steeds aan het klooien, en daarom, na 2 jaar, besloot ik er dan eindelijk iets aan te doen (haha, ongelofelijk hoe lang zoiets simpels duurt toch?). Ik heb dus de ene sleutel met wat nagellak een kleurtje gegeven.. Na 2 weken kan ik zeggen: wat een uitvinding! Het bespaart me niet zoveel tijd, maar wel een berg frustratie.

Andere voorbeelden zijn:

  • Sportkleding, handdoeken en schoenen bij elkaar hebben liggen zodat je makkelijk je tas inpakt voor het sporten.
  • Een grotere gieter kopen zodat je alle planten in 1x water kunt geven.
  • De koffie die je elke dag gebruikt op een makkelijke plek zetten (i.p.v. een hoge plank in een kastje)
  • Je tas ’s avonds inpakken en je kleding klaarleggen zodat je niet sleepy en slow je spullen moet verzamelen in de ochtend.

Zoveel tijd kun je besparen
Ik ben een echte efficiëntie nerd. En jij? De onderstaande tabel werd me doorgestuurd en was er gelijk verliefd op. Hij geeft weer hoeveel je bespaart over 5 jaar tijd bij routinematige taken.

Als ik mijn sleutel voorbeeld erbij pak, en deze op de tabel plot (1 sec besparen per handeling + 5 maal per dag), dan is het resultaat dat ik over 5 jaar ongeveer 2 uur bespaar. Tof toch?! 

Bron: https://xkcd.com/1205/

Dit vind je misschien ook leuk...