Challenges

Challenge 25: Zit je vast? Stel deze krachtige vragen

Heb jij op dit moment een probleem waar je al een tijdje over klaagt?

Kom je er maar niet uit, maar doe je er eigenlijk ook niet echt iets aan? Zit je, met andere woorden, “vast”?

Ik leerde krachtige lessen over o.a. taal die we gebruiken naar onszelf en anderen toen ik een vrij intense coaching training (NLP Practitioner) onderging. We laten in onze gedachten dingen weg, vervormen of generaliseren de boel. Hiermee gaan we aan de slag.

Zo vind ik op dit moment dat ik niet genoeg vooruitga in mijn sportprestaties.

Ik neem me elke week voor om te knallen met mijn sportlessen, met voeding, lifestyle, maar op de een of andere manier kom ik niet waar ik wil. Toen ik deze oefening deed kwam ik erachter wat het nou is wat ik eigenlijk wil en wat ik kan doen. Dit lees je in detail hieronder.

Mocht je nu ook wat helderheid willen, dan nodig ik je uit de onderstaande oefening ook te doen. Zie wat het je allemaal oplevert!

Hoe dan?

We gaan een oefening doen met een reeks aan vragen. Deze vragen zorgen ervoor dat je de situatie zo concreet mogelijk beschrijft en steeds dieper gaat zoeken naar de betekenis achter jouw situatie.

Stap 1: Formuleer het probleem

Mijn uitdaging zou ik zo samenvatten:
“Ik ga niet genoeg vooruit in mijn sportprestaties.”

Je mag jouw probleem zo uitgebreid mogelijk omschrijven en zo aangedikt en overdreven als je wilt. Dit gaan we allemaal onderzoeken.

Stap 2: Stel jezelf deze vragen

Nu kom je te te weten wat je weglaat, vervormt of generaliseert in jouw gedachten. Neem de volgende vragen als voorbeelden voor jouw specifieke probleem.

Neem een notitieblok bij de hand, of laat een ander de vragen stellen en jouw antwoorden noteren. Neem geen genoegen met het eerste antwoord. Wees kritisch.

Specificeer de situatie

 • Hoe, wie, wat en waar?
 • Op welke gebieden specifiek ga ik niet genoeg vooruit? En wat is genoeg?
 • Wanneer presteer ik minder goed? (desnoods met datum, tijd en dergelijke)
 • Hoe voel ik me daarbij?

Onderzoek je gedachte

 • Is het wel echt zo?
 • Presteer ik werkelijk niet goed genoeg?
 • Hoe weet ik dat ik niet vooruitga?

Ga na wat zou er gebeuren als

 • Wat zou er gebeuren als ik nooit vooruit zou gaan in mijn prestaties?
 • Wat zou er gebeuren als ik wel vooruitging met mijn sportprestaties?
 • Wie zou ik dan zijn? Wat voor gedrag vertoon ik dan?
 • Wat levert het me op als ik vooruitga met mijn sportprestaties?
 • Wat zou er gebeuren als ik zou doorgaan met mijn gedrag nu?

Wat zou je willen.

 • Wat is de gewenste situatie? (wees zeer specifiek!)
 • Hoe zou je je voelen?
 • Wat zou je doen?
 • Wat heb je daarbij nodig?

Stap 3: Vorm een aanpak

Door het proces van het beantwoorden van de vragen moet je nu al inzicht hebben gekregen in je situatie. Je kijkt er misschien anders naar. Of het lijkt misschien niet meer zo erg. Maar laat het hier niet bij! Kijk ook vooral terug naar je antwoorden om een nieuwe aanpak te formuleren. En plan deze stappen werkelijk in (agenda) zodat je ze gaat doen.

Mijn antwoorden en aanpak

Het probleem: ik ga niet genoeg vooruit in mijn sportprestaties. Ik train best veel, maar de resultaten blijven uit. Waar kan dit aan liggen? Mijn antwoord was eerder dit jaar om meer te gaan trainen. Maar dat werpt niet de vruchten af dit ik wil. Ik doe gewoon elke week de lessen en accepteer het, maar eigenlijk baal ik ontzettend. Als ik de dingen niet anders aanpak ga ik niet vooruit.

Specificeer

ik sport 3 á 4 keer per week. Ik doe 1x yoga, 2x Crossfit en soms nogmaals een van de 2. Ik til vaak ongeveer hetzelfde gewicht, ren dezelfde afstanden in dezelfde tijd etc. Ik voel me daardoor minder gemotiveerd.

Onderzoek

Als ik kritisch ben meet ik mijn prestaties al een tijdje niet goed. Meten is weten – dus misschien ga ik wel vooruit maar zie ik het niet.

Wat zou er gebeuren als

Als ik wel vooruit ging met mijn prestaties zou ik iemand zijn die steeds de grenzen opzoekt, consistent de gebieden traint die getraind moeten worden, niet meer doet, maar slimmer gebruik maakt van de tijd voor training. Ik zou me fitter voelen, meer tevreden zijn met mijn sportlessen.

Wat zou ik willen

Ik wil graag een fit persoon zijn. Dat meet ik aan de gemiddelde les op onze sportschool – ik wil een van de beste zijn van de vrouwen.
Dat betekend vooral dat ik mijn cardio conditie wil verbeteren in het algemeen. Een concrete afstand/snelheid/hoeveelheid als doel weet ik op dit moment niet.

Aanpak

Het zou goed zijn als ik mezelf eens in de zoveel tijd meet met dezelfde oefeningen. Dan zie ik mijn progressie en kan ik me ergens aan vasthouden.

Ik kan ook vragen aan mijn trainer hoe ik mijn lessen beter kan benutten, en/of dat er trainingen daarbuiten nodig zijn om (meer) progressie te boeken. *


Wil jij hier ook mee aan de slag? Stuur me gerust een berichtje! Ik help je graag met de vragen formuleren. Laat vooral weten wat het jou heeft opgeleverd!

* Oh trouwens! Ik heb ondertussen mijn trainer gevraagd me te adviseren. Hij zei dat hij me dolgraag wilt helpen. To be continued…

Dit vind je misschien ook leuk...