Challenges

Challenge 8: kook deze week zonder pakjes en zakjes

Pakweg 80% van het zout dat we binnenkrijgen is niet van wat we zelf op ons eten strooien of er in verwerken.

Als jij wel eens met een pakje van Honig kookt, Kip Tandoori bijvoorbeeld, dan ben je 2,2 gram zout verder (per portie). De aanbevolen hoeveelheid is 3 á 4 gram zout per dag.

Teveel zout (boven 6 gram) is schadelijk. Denk aan hoge bloeddruk en de conditie van je hart en bloedvaten.

Kook deze week daarom vers, en zonder zakjes of pakjes.

Hoe dan?

Laat de Honig, Knorr en Chicken Tonight voor wat ze zijn en bespaar ook nog eens geld (want jezus, wat een geldklopperij). Hou het simpel en ga voor vers.

Natuurlijk zijn niet alle pakjes en zakjes ‘ongezond’ – gebruik je boerenverstand en lees de etiketten goed.

Zo ziet 1 á 2 gram zout eruit

Weeg en zie het zelf!

1 á 2 gram zout in een theelepel

Toch een zakje?

We focussen ons in deze challenge op zout. Echter is ook suiker en (gehard) vet vaak een probleem bij dit soort mixjes. Wees je hiervan bewust.

Voor mij persoonlijk is er geen reden om uit een pakje te koken. Ik ben net zo snel met als zonder. Ik gebruik alleen bouillonblokjes in de soep voor het gemak.

Bronnen: Voedingscentrum.nl, Honig.nl


Deel je ervaringen met hashtag  #pakweg

Dit vind je misschien ook leuk...