Interessant

De kunst van het ontspannen

Wie ben jij zonder stress? Wat is ware ontspanning? En hoe doe je dat, relaxen? Ik vind het nog best lastig. En met mij is de rest van Nederland: 14% van de werkende Nederlander zou burn-out klachten hebben. Dus, schenk een glas wijn voor jezelf in, haal de kaarsjes erbij en begin aan een meer ontspannen leven met dit artikel.

Wat is stress?

Het tegenovergestelde van ontspanning is spanning. Wat gebeurt er als je dat ervaart? Bekijk de volgende video (5 min):

Stress kan je helpen presteren als het om de korte termijn gaat, maar langdurige stress demotiveert, verlaagt je productiviteit en verslechterd je gezondheid (aanzienlijk) tot op het punt van een burn-out. Dit komt doordat je lichaam bij stress de prioriteit legt bij vluchten of vechten. Dit is een reactie die hard-wired in ons zit. Dit gebeurt zelfs als jij gewoon achter je computertje zit te werken met een deadline. Hierbij gaat er minder energie naar processen die het vluchten of vechten niet ondersteunen (vertering van voedsel bijvoorbeeld) en daardoor kun je allerlei klachten krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je na stress gaat herstellen. En dat doe je met voldoende ontspanning!

Langdurige stress demotiveert, verlaagt je productiviteit en verslechterd je gezondheid.

De mogelijke gevolgen van stress heb ik voor je op een rijtje gezet:

 • Snel geïrriteerd en gefrustreerd
 • Slechte huid
 • Laag libido
 • Haarverlies
 • Minder concentratie
 • Minder creativiteit / spontaniteit
 • Langzamer herstel bij blessure, ziekte oid.
 • Hoofd-, nek- en rugpijn
 • Slechte nachtrust
 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename (of afname)
 • Darm/maagklachten
 • Slechtere opname van voedingsstoffen
 • Gevoel van ongelukkigheid, machteloosheid en dingen somber inzien.

 

Wie ben jij zonder stress?

Het eerste wat bij mij de deur uitgaat als ik gestresst ben is de zin om met vrienden of familie te zijn. Daarna reageer ik het uit op m’n vriend, en uiteindelijk val ik af of kom ik aan. Conclusie: ik ben gewoon een minder leuk mens als ik gestresst ben.

Wanneer was jij heuul gestresst? Doe je ogen even dicht en bedenk nu een moment in je leven waarin je helemaal ontspannen was. Merk je wat precies het verschil is tussen de chille en de stressy-you?

Ben je ambitieus zoals ik ben, dan vraag je je misschien af of je zonder stress net zo goed zou presteren.

Ben je ambitieus zoals ik ben, dan vraag je je misschien af of je zonder stress net zo goed zou presteren. Je probeert namelijk controle uit te voeren op de zaken. En vaak lukt dat met wat meer druk! Daarom verwelkom je stress misschien onbewust wel in je leven. Herken je dit? Dan is het goed om er bewust van te worden op het moment dat je dit ervaart. Vraag je dan af of je die stress écht nodig hebt om je werk goed te doen. Vaak is dat antwoord nee :-)!

 

Hoe te ontspannen

De ervaring van ontspanning is net als stress ook een sterk fysieke ervaring. Aan de basis van een ontspannen lijf staat een gevoel van controle en veiligheid. Je hebt invloed op wat er met je gebeurt en wilt nergens anders zijn dan waar je bent. Daarom is het ook niet genoeg om een avondje ‘voor jezelf’ te hebben of af en toe een vakantie te boeken (al is dit een onderdeel van een ontspannen leven). Het is vooral nodig om een gevoel van controle over je leven te hebben en betekenis ervaart door bijvoorbeeld het bereiken van persoonlijke (realistische) doelen. Kortom: een gezonde en gelukkige levensstijl.

Omdat ontspanning het gevolg is van zoveel factoren, zet ik ze graag in delen uiteen. Lees hier het artikel met mijn favoriete 5 bronnen: 5 bronnen met ontspanningstips.

Dit vind je misschien ook leuk...