Challenges

26: Hard work pays off? – Onze overtuigingen over hard werken

Corona. Het normale leven is voor de meeste mensen momenteel wat ontregeld. Ook ik zit momenteel thuis, zonder werk. Ik ben weg bij saladebar SLA en kies er bewust voor om na jaren hard werken even niet gelijk aan de slag te gaan. Even niet “moeten”. Ik voelde veel spanning en onrust in mijn lichaam de eerste weken dat ik thuis zat. Geen rust in m’n kont of niet even van de zon kunnen genieten zonder productief te willen zijn. Gewoon even wennen, of misschien toch iets te hard gewerkt?

Hoe denk jij over werk?

Voordat je verder leest: beantwoord voor jezelf de vraag “Wat versta je onder ‘hard werken’?”

Als ik aan hard werken denk komt er een duidelijk beeld naar voren: iemand die achter een bureau met opgetrokken schouders, voorover gebogen, bijna ín de computer zit. Het is laat, en donker. Een bord ernaast met wat kruimels, en lege mokken waar koffie in zat. Hard werken is opofferen: je vrije tijd, je gezondheid, je slaap, je sociale leven. Het is dingen ‘moeten’ om de rekening te betalen, respect te krijgen, iets gedaan te krijgen. Jezelf erdoorheen slepen. Stom. Ik voel me gelijk al moe en gestresst.

Maar.. hard werken kan natuurlijk ook anders gezien worden: (samen) een doel verwezenlijken, plezier hebben, energie krijgen, betekenisvol zijn, bewust zijn van je doelen, een beloning krijgen, strategie aanhouden, slim zijn, productiviteit, routines optimaliseren, voldoende rust en afwisseling, je gezondheid prioriteit geven, betekenis geven aan je leven. Dat soort fijne dingen.

Waar zit jij in het spectrum?

Iedereen ziet de stijgende burnout cijfers in het nieuws, en ik weet uit mijn omgeving dat het voor veel mensen een thema is. Werkomgevingen kunnen soms onmogelijk zijn of niet passen bij hoe we als individu in elkaar zitten. Daarom is het belangrijk om voor onszelf te bepalen wat de standaard is betreft werk.

Ik heb niet echt een fijne overtuiging over (hard) werken. In het verre verleden werkte ik in vlagen zo hard, dat ik soms in paniek achter mijn laptop zat omdat ik niet meer wist waar ik moest beginnen. Ik ging weekenden en avonden door omdat dat mijn standaard was. Zo hoort dat, dacht ik. Ik was even geen leuk persoon, haha. Na deze periode ben ik voorzichtiger geworden met hoe lang ik werk en meer gaan nadenken over mijn doelen.

Inmiddels ben ik volop bezig met persoonlijke ontwikkeling en met hulp van mijn NLP opleiding heb ik mezelf wat vragen gesteld:

  • Welke overtuiging zou het meeste plezier en productiviteit opleveren, de eerste (voor werk moet ik fijne dingen opofferen) of de tweede (werk levert me fijne dingen op)?
  • Welke zou minder stress opleveren?
  • Welke zou meer ruimte bieden om te doen wat ik leuk vind?
  • Bij welke zou ik eerder ja zeggen tegen leuk nieuw werk?
  • Bij welke zou ik net dat stapje meer zetten om een project te laten slagen op een gezonde manier?
  • Bij welke zou je eerder nee zeggen tegen teveel en niet goed voelen?

Kortom: een houding waar je positiefover hard werken denkt zal het meeste opleveren. Open deur misschien, maar doe je er ook werkelijk iets mee?

Begin met het aanpakken van je overtuiging

Herken je jezelf in mijn overtuiging? Of ben je gewoon benieuwd of een nog positievere houding een verschil kan maken? Probeer dan ook eens een begin te maken met het bewust worden van hoe je denkt en praat over werken.

Let bijvoorbeeld een week goed op hoe je over werken denkt en hoe je erover praat met anderen. Je kan de woorden in een notitieboekje noteren en na de week bekijken. Gebruik je veel negatieve termen, zoals “ik moet nog zoveel doen” of “het kost me zoveel moeite”? Vervang die dan steeds meer in positievere termen zoals ‘ik ben lekker op weg’ of ‘ik wil het graag goed doen’. Voel je je daar ongemakkelijk door? Maak een (mentale) notitie en onderzoek voor jezelf hoe dat komt.

Wil je meer weten over dit onderwerp, check dan deze artikelen:

Wat doe je als je geen doel hebt in je leven?
De kunst van het ontspannen
Zit je vast? Stel deze krachtige vragen (challenge)

Dit vind je misschien ook leuk...