We doen het 4 tot 20 keer per minuut: ademhalen. Je zou bijna denken dat we wel wat weten over de luchtkwaliteit. Maar het tegendeel is waar! We zijn ons meestal niet bewust van “de lucht in Nederland behoort tot de meest vervuilde van Europa” (bron). Na al die bangmakerij wilde ik wel meer weten van dat onzichtbare kwaad.
Wat is luchtvervuiling?
Fijnstof, roet, stikstofdioxide. Het is een hele rits aan schijnbaar schadelijke stoffen. Ze komen dagelijks in de lucht door verbranding, auto’s, scouters, fabrieken, landbouw en vele andere bronnen. Experts noemen dit luchtvervuiling.
Bekijk het filmpje van Milieudefensie voor een korte introductie:
Hoe schadelijk is het?
Beeld je even in dat je op je fietsje achter een bestelbusje staat te wachten voor het stoplicht. Ruik je het al?
Luchtvervuiling is in Nederland de derde doodsoorzaak, na roken en overgewicht.
Wonen, werken of naar school gaan in vervuilde lucht heeft hetzelfde effect op je als het meeroken van sigaretten.
De OECD concludeert dat luchtvervuiling in 2050 de grootste milieugerelateerde doodsoorzaak ter wereld zal zijn.
Het wordt er in de komende jaren dus niet minder op.
Kinderen die opgroeien of naar school gaan in gebieden met verkeersgerelateerde luchtvervuiling hebben vaker last van luchtwegen en allergieën en hebben een vijf keer grotere kans op zwakke longen.

En als je dacht dat de lucht in Nederland relatief goed was, think again. Op het kaartje zie je Europa. En ja, die big ass rode vlek dat zijn wij. Met nadruk op de Randstad. Precies waar Rotterdam ligt (waar ik woon).
Wat kan je doen?
Verhuis. Vlucht!
Nee, maar wat echt?
Tips voor betere luchtkwaliteit in huis
- Niet roken (ruim 5.000 verschillende schadelijke stoffen)
- Neem geen openhaard
- Vermijd geurende kaarsen en items zoals wierrook
- Geen tapijt (dit kan schimmel, huisstofmijd en diverse stoffen vasthouden)
- Doe je schoenen uit voordat je naar binnen gaat
- Gebruik zo min mogelijk chemicaliën in je huis. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke schoonmaakproducten.
- Ventileer (doe een raam open af en toe)
Tips voor buitenshuis – Vermijd rochelroutes
Wat ik sinds dit artikel heb gedaan is een andere route rijden naar werk. Ik woon en werk in hartje Rotterdam en moet elke dag 2 keer het centrum door gedurende 20 minuten. Als ik de snelste route neem kom ik langs verkeerskruispunten, scooters, dieselauto’s en veel drukte. Door een andere route te nemen en/of de spits te vermijden kan ik dus al veel slechte lucht vermijden. Ik fiets liever 5 minuten langer, dan dat ik achter een scooter voor het stoplicht sta te wachten.
Het Longfonds raadt het volgende aan:
- Vermijd wegen met hoge bebouwing en veel bomen. Deze houden wind tegen waardoor de vervuiling blijft hangen.
- Vermijd drukke wegen, daar krijg je al snel 3 tot 10 keer meer fijnstof binnen dan langs een rustige weg of groene omgeving. Kies voor een route met zo min mogelijk autoverkeer, want als het verkeer optrekt zit je midden in een flinke roetuitstoot.
- Ga met een grote boog om scooters, motoren en auto’s heen. Als er een oude brommer langsrijdt, adem je ongeveer 30 keer meer deeltjes fijnstof in.
- Houd een gezonde afstand tot de weg. Bij voorkeur minimaal 300 meter afstand van een snelweg en 50 meter van drukke stadswegen. Zo adem je minder fijnstof in.
- Op windstille, warme of mistige dagen kan de luchtvervuiling sterk toenemen. Na regen en bij harde wind is de lucht schoner. Op 1 januari is er veel luchtvervuiling door het vuurwerk.
- Laat de auto zo veel mogelijk staan, want in de auto is de lucht vaak vuiler dan buiten. Je zit midden in de wolk van uitlaatgassen en krijgt veel schadelijke roetdeeltjes binnen. Dit geldt vooral voor filerijden. Bovendien vervuil je zelf de lucht.
- Vermijd de spits, met name in de avond. Of kies voor een rustigere route dan de drukke weg. De hoeveelheid schadelijke roetdeeltjes is in de spits langs wegen veel hoger dan wanneer er minder verkeer is. Bij smog is het verstandig in de avond buiten te zijn, dan neemt de smog weer af.
Tip voor pro’s: filter die lucht
Er bestaan blijkbaar luchtfilters die de lucht in je huis kunnen reinigen. Die kun je al krijgen vanaf € 200,–. Dankzij diverse filters kun je zelfs het pas ontdekte ultrafijnstof uit de lucht halen, bijvoorbeeld met een zogenaamde HEPA filter. Op de webshop en blog A Healthy Life kun je eens kijken naar de Progenrion PR-950UV luchtreiniger. Of zo lijkt Blue Air ook goed aangeschreven te staan. Al met al klinkt het enorm logisch om bijv. de 8 uur die je op een dag slaapt wél schone lucht te hebben. Dan heb je toch weer 1/3 van je dag gecoverd.
Als ik hem heb gekocht schrijf ik wel even een review.
Bonustip
Tijdens mijn onderzoek kwam ik ook deze tip tegen:
“Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie vier tot acht keer per minuut. Veel mensen echter ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend. Je kunt extra energie krijgen door simpelweg rustiger te ademen.”
Bron: “Verademing” (boek)
Ben jij dus net als ik een van die stresskippen achter de computer? Probeer dan eens wat ademhalingsoefeningen 😉