Carrière & ondernemen

Poging tot hart volgen deel III: 3 dingen die ik heb geleerd

Dit is deel 1 van deze serie. Lees hier deel 1 en deel 2.

Ik werk nu meer dan een half jaar als bedrijfsleider bij saladebar SLA (Rotterdam) met het doel uiteindelijk zelf te gaan ondernemen. Letterlijk elke dag heb ik iets nieuws geleerd. Vandaag neem ik je weer mee in de dingen die mij opvallen.

1. Wereldvrede astublieft

Ik wil graag aardig gevonden worden.

Ik vind het heerlijk als er geen conflict is, en wil iedereen graag altijd happy zien. Ik kan bij binnenkomst voelen dat de sfeer niet lekker is.. En het liefst los ik het dan meteen op zodat we weer allemaal in het paradijs leven.

Maar, helaas pinda cheese: being the boss isn’t always about being nice. Het is groot onderdeel van het werk dat ik een oordeel vorm over iemand. Over zijn/haar functioneren. Dat kan dus ook betekenen dat mijn oordeel niet overeenkomt met iemands oordeel over zichzelf of het proces. Feedback valt verkeerd, iemand moet iets doen wat hij/zij niet wilt.. dat soort dingen. De energie kan zo omslaan.

Ik vind dat moeilijk en niet leuk om soms toch het nodige te doen als er kans is op conflict. Het kost me veel energie. Energie die ik graag wil besteden aan andere dingen. Maar dit hoort nu eenmaal bij mijn groei. Het wordt vast eenvoudiger, haha.

2. Ik moet het op míjn manier doen

Ongeacht wat ik doe; er zal altijd wel íemand ontevreden zijn met de keuze die ik maak. Dat heb ik wel gemerkt ondertussen. En dat klinkt negatief, maar eigenlijk is dat iets heel bevrijdend!

Je kan nooit iedereen gelukkig maken, dus als ik naar mijn beste kunnen en weten handel is dat alles wat ik kan doen. Cheers dus op de ‘goede’ fouten maken ;-).

Je kunt beter struikelen op de goede weg, dan wandelen op de verkeerde.

3. Know your worth

Het lijkt arrogant. En, hell, misschien mag dat ook eens een keertje. Ik heb geleerd dat ik ‘te duur’ ben om sommige taken te doen.

Dat betekend niet dat ik me te goed voel. Sterker nog, ik sta vaak genoeg de vloer te schrobben of vieze meuk weg te halen uit de wc omdat ik niet wil dat mijn collega’s de shit taken moeten doen.

Het betekend wel dat mijn uren waardevol zijn vanwege mijn ervaring, mijn verantwoordelijkheden en kennis. Als ik iets doe wat een ander ook kan i.p.v. iets wat ík alleen kan doen, ben ik niet efficient bezig. Dat is logisch, maar met mijn planningsvrijheid moet ik mezelf ook op dit punt managen. Ook als dit ‘arrogant’ lijkt. Ik moet dus niet overuren gaan maken omdat ik en-en denk te moeten doen, haha.


Volgende keer nóg meer insights die super waardevol voor mij zijn geweest in dit proces. Is het herkenbaar voor je? Ik hoor graag wat jij ervaart en of je nog meer wilt weten over dit soort inzichten. Groetjes!

Dit vind je misschien ook leuk...