De basics

Wat doe je als je geen doel hebt in je leven?

Wat is jouw doel in het leven? Wellicht heb je een magisch moment gehad (‘Ik word dokter’) waarop jouw grote passie zich aan je onthulde. De algemene gedachte is dat je pas écht gelukkig kan worden in het leven als je jouw hart volgt en je volledig stort op je passie. Nou. Ik heb dat zogenaamde ’aha’ moment nooit gehad. En met mij zijn velen. Dit artikel gaat over hoe ik er genoeg van had en mijn (eigen) levensdoel heb verzonnen.

Natuurlijk heb ik doelen gehad, zoals een 10km hardloopwedstrijd afronden, een groot project laten slagen of een bepaalde reis maken. Echter heb ik deze acties nooit gekoppeld aan waar sommige mensen bij zweren: een doel des levens. Hetgeen wat nu werkelijk ertoe doet.

Ik ben geen uitzondering als ik zeg dat ik me vaak 3x in de rondte heb gewerkt met de gedachte ‘iets’ te willen bereiken (lees: netwerkborrels, 10 hobbies, extra cursussen en bonusprogramma’s naast school of werk). En dat terwijl ik geen flauw idee had bij wat dat ‘iets’ dan was. Terugkijkend heb ik altijd wel in een manier proberen te voldoen aan wat de maatschappij dan als bovengemiddeld zag. Met deze constatering voel ik me opeens perfect passen in één van die hokjes. Zoals een “Yup”, of “kind van de Generatie Y”, ofzo.

Wat ik probeer te zeggen is dit: het is toch wel zonde dat ik de tijd en energie niet gefocust heb kunnen inzetten voor iets wat ik écht wilde bereiken. Iets concreets.

Een vakantie is altijd een mooi moment om stil te staan bij dit soort dingen. Dus wat ik heb gedaan is het boek The Art of Non-confirmity* gelezen om los te komen van de ‘sleur’ van het kantoorleven. En daarna heb ik geleidelijk ‘gewoon’ maar een levensdoel gekozen. Waarom? Omdat alles wat daarvoor gebeurt dan ergens op slaat. En ik wil dat het ergens op slaat. Daarbij (en dit is misschien even belangrijk) is het niet weten wat je wilt een heel kwetsbare positie. Anderen zeggen namelijk maar al te graag wat je wel en niet zou moeten willen..

* lees hier eerst het gratis manifest A BRIEF GUIDE TO WORLD DOMINATION als voorproefje van dit boek.

Daarbij is het niet weten wat je wilt een heel kwetsbare positie. Anderen zeggen namelijk maar al te graag wat je wel en niet zou moeten willen.

Dus. Met de enthousiaste gedachte “een iets onzeker, maar zelf gekozen doel is altijd beter dan geen doel” beloof ik plechtig niet te wachten op een of ander magisch moment waarbij de sterren in de vorm van mijn naam staan. Ik kies gewoon mijn eigen levensdoel. En ik nodig jou uit hetzelfde te proberen.

Verzin je levensdoel met deze 5 simpele tips

1. Besef dat je bang bent om te kiezen
2. Maak ruimte
3. Elimineer obstakels
4. Luister naar jezelf (cliché bonus)
5. Neem de tijd

1. Besef dat je bang bent om te kiezen.

Kiezen is eng. Want: als je geen doel hebt, kun je er ook niet voor falen. Ik denk dat ik eigenlijk heel bang ben om mijn wensen uit te spreken. Te doen wat ik écht zou willen. Wellicht kom ik er dan achter dat ik niet zo goed ben als ik dacht. Of dat anderen dachten.

Wat mij heel erg heeft geholpen om deze angst te erkennen en er iets positiefs van te maken is het boek Illusies van Inge Borg. Het gaat over de afweersystemen die we ontwikkelen om onszelf te beschermen van kinds af aan. Bijvoorbeeld dat je jezelf wijsmaakt dat je ergens ‘gewoon’ niet om geeft om de angst voor falen niet te voelen. Deze angst is niet altijd bewust, maar dat betekend niet dat die er niet is. Mijn tip is dus, ga na wat jouw angsten zijn.

2. Maak ruimte.

Ik geloof dat als je iets wilt/nodig hebt, het universum het je geeft als je er maar ruimte voor maakt en het probeert. Mijn poging bestond uit het volgende:

A) Plek maken in je hoofd: vind de ruimte om je te vervelen – te navelstaren. Als je net zoals ik al jaren niet hebt verveeld is dat misschien al een uitdaging opzich 😉  Maar, ik merkte dat de ideeën en inspiratie na een tijdje  naar me toe kwamen.

B) Verkeer in optimale gezondheid: stress, weinig slaap, weinig liefde in je leven en slechte voeding is een recept voor het tegenhouden van je eigen groei. Een plant kan ook niet groeien in slechte grond en te weinig zonlicht. Zorg dus voor optimale condities.

C) Plek maken in je agenda: zorg dat je tijd hebt om ergens goed in te worden en om ergens aan te werken. Hier kom ik op terug in het volgende punt.

Man: “Dear god. Please please make me rich. Let me win the lottery.”
God: “Dear son, Please please buy a ticket”

3. Elimineer obstakels.

Elimineer obstakels die ervoor zorgen dat je minder positief bent over de realisatie van je levensdoel. Want: hoe minder obstakels, hoe groter je de kans acht dat je je doel zal halen.

Als vrouw zijnde vergelijk ik het even met (slecht lopende) hoge hakken. Die bewijzen je geen gunst einde van de avond als je ten (levens)dans wordt gevraagd door die leuke gast waarmee je sjans had. Dan heb je liever comfortabele ballerina’s aan. Ya’ll know what I’m saying?

Het helpt ook om eens na te denken aan wat je zou doen zonder al die obstakels. Wat zou je doen als je al het geld in de wereld had? Of alle vaardigheden bijvoorbeeld.

 

Persoonlijk vond ik ruimte in de volgende plekken:

 • ik heb ’s morgens een half uur slaap en gelanterfanter opgeofferd om te schrijven of te sporten. (waarom ’s ochtends? Google eens op decision energy)
 • Ik heb series/films kijken beperkt. Ongelofelijk hoeveel tijd je daarmee wint.
 • Ik heb de inrichting van mijn huis versimpelt. Ik vind dingen sneller en het is rustiger in mijn hoofd.
 • Ik heb me ingeschreven voor een andere sportclub wegens de tijdswinst van het reizen ernaartoe.
 • Ik probeer sommige weken 4 dagen 9-10 uur per dag te werken i.p.v. 8 uur en laatste dag (vrijdag) minder, zodat ik een vast blok heb (en dus een betere concentratie) om te werken aan mijn doelen.

4. Luister naar jezelf.

Meer woorden ga ik hier niet aan vuil maken: niet teveel naar anderen luisteren. Maar vooral: luister meer naar jezelf (je eigen gevoel). Kun je dat niet? Je bent niet de enige. Vindt een manier om het te leren.

5. Neem de tijd.

Het lastigste was om mezelf toestemming te geven dat ik lang mocht doen over het verzinnen van mijn levensdoel. “Wie denkt nu een week lang (actief) na over zijn doel in het leven?” dacht ik. “Zoiets moet je toch meteen weten?”. Toch heb ik een voor mij persoonlijk drastische maatregel genomen. Ik ben op de plek waar ik het best kan nadenken gaan zitten, en een uur heb ik daar scenario’s gaan visualiseren over mijn mogelijke leven. Wat doen de verschillende uitkomsten met me? Ook heb ik beschreven wat ik allemaal wilde doen in mijn leven. Wat voor mij het meest belangrijk is.

Doe dit zolang en zo vaak je wilt. Er zijn veel oefeningen voor. En dan zal je zien dat er eerst “Ik wil elke dag de hele dag series kijken en Ben ’n Jerry’s Cookie Dough eten.” uitkomt, maar later een meer concreet, passend, doel.

Als een doel dan eindelijk naar voren komt wat je redelijk, en misschien zelfs wel geweldig vindt.. Dan ga je er aan werken. Ook al is het een klein doel of ben je er niet heel gemotiveerd voor. Ik geloof dat als je uiteindelijk de knoop hebt doorgehakt, dat je vanzelf op een beter aansluitend doel uitkomt.

Wat is mijn levensdoel?

Door de stappen hierboven langzaam te hebben gevolgd (in de afgelopen paar jaar) ben ik vanuit een paar uitgangspunten mijn mogelijke opties gaan bekijken:

 • Ik heb een passie voor reizen en het beleven van verschillende culturen
 • Ik hou van gezonde voeding en een gezonde levensstijl
 • Ik wil me inzetten om de aarde te beschermen, maar wel met direct effect op mezelf en naaste omgeving
 • Ik wil comfortabel blijven leven (m’n drankjes en lunches met vrienden, een goed dak over mijn hoofd, etc)
 • Ik wordt blij van nieuwe ervaringen opdoen, persoonlijke groei en leren
 • Ik wordt blij als ik een positieve impact heb op mensen om mij heen

Met deze uitgangspunten heb ik een doel geformuleerd met bijbehorende roadmap, waar dit blog een stap van is. Dat doel zal ik later zeker delen in een vervolgartikel, samen met wat favoriete bronnen en methodes die je helpen bij het o.a. maken van zo’n roadmap.

Ik hoop dat ik je geholpen heb de eerste aanzet te doen richting het vinden verzinnen van je levensdoel. Ik hoor graag wat je van deze tips vindt en natuurlijk of ze werken voor jou!

Andere artikelen die je kunnen helpen in jouw zoektocht:

Dit vind je misschien ook leuk...