Challenges

Zit ik teveel op Instagram? – de digital detox deel 1

Ik voelde me niet meer in controle over mijn eigen telefoon en kijkgedrag. Die duim swipe’te volautomatisch naar links tot ik dat (inmiddels al tevergeefs ver weg gestopte) Instagram icoon aanklikte en pas besefte waar ik mee bezig was toen ik bij Insta story 32 was beland. Oja! Ik ging iemand “even” een betaalverzoekje sturen...

Zit ik teveel op Instagram?

Mijn vriend vindt dat ik teveel op Instagram zit. Een paar maanden geleden reageerde ik nog defensief. Ik volg immers allerlei mensen die ik ken en wil volgen, en mensen die iets doen wat ik zou willen doen en zo inspireren. Maar toen hij vroeg “Wat leer je er dan van? Wat haal je er dan uit? Wat zegt dat over je relatie dan dat je Instagram nodig hebt?” kon ik niet zo concreet antwoord geven.

Nu is hij ook geen heilig social boontje ;-). Waar ik Youtube en Instagram ‘hooked’ ben, vult hij dat aan met eindeloos scrollen op Voetbalnieuws, NOS.nl en Twitter. En ja, samen Netflixen we ook behoorlijk wat af.

3,5 uur per dag

We kwamen erachter dat we een aantal uren per dag op ons mobieltje zaten. Best heftig: 3,5 uur per dag(!?). Pff…
Een avond lagen we samen in bed naar het plafond te staren en fantaseerden hoeveel tijd we over zouden hebben als we dat niet meer zouden doen. We zouden de schoonmaak zelf kunnen doen en veel geld besparen, we zouden meer aandacht voor elkaar hebben (niet meer wakker worden met de telefoon), iets werkelijk leren, niet laat gaan slapen omdat we die ene film persé af moesten kijken. Oh de mogelijkheden…

Een maand detoxen

We besloten een maand vakantie te nemen van social netwerken, (voetbal)nieuws sites, YouTube, Podcasts, TV, en Netflix. De enige uitzondering: we mogen dit wel als we met anderen zijn (sociale gelegenheid), in de bioscoop, of voor werk. Doel: meer tijd en aandacht voor elkaar, meer bewust zijn, tijd besteden aan lezen of nuttige dingen doen zoals sport, werk of schoonmaken, en socialer zijn. De apps moesten zondag van de telefoon en die maandag erop zouden we beginnen…


In deel 2

Op moment van schrijven is het de laatste dag van de detox. We hebben het niet de hele 30 dagen volgehouden, maar het was zeker zeeeeer interessant. Ik ga snel mijn ervaring en bevindingen met je delen.

Voor nu ben ik ook erg benieuwd of jij mijn struggles ook herkend en of jij ooit een detox zou willen doen? Laat het me weten!

Dit vind je misschien ook leuk...